Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne śniadania

Niedziela Ogólnopolska 13/2024, str. 76-77

Adobe Stock

Pomysły na pożywne i lekkie posiłki z wielkanocnymi tradycjami w tle.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podpłomyki

SKŁADNIKI :
*100 g mąki orkiszowej chlebowej typu 750
*100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typu 1850
*110 ml wody
*1 łyżeczka oliwy
PESTO:
*pęczek cebulki dymki
*pęczek natki pietruszki
*1 łyżka soku z cytryny
*1 łyżka pestek słonecznika
*4 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz do smaku
DODATKI:
*200 g koziego twarogu
*4 rzodkiewki
*garść kiełków zielonego groszku
*garść młodych listków buraka

Wykonanie:
1. Mąki i sól wymieszaj, powoli dodawaj wodę i oliwę i zagniataj, aż powstanie elastyczne ciasto; w razie potrzeby podsyp mąką. Podziel ciasto na cztery części, każdą rozwałkuj na cienkie placuszki. Rozgrzej mocno patelnię bez tłuszczu i opiecz placki z każdej strony, aż powstaną na nich pęcherze i placki się przyrumienią – możesz dodatkowo zrumienić je nad ogniem.
2. Przygotuj pesto z posiekanych dymki i pietruszki, soku z cytryny, pestek słonecznika i oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na każdym podpłomyku ułóż porcję serka i pesto, udekoruj je wiosennie pokrojoną w plasterki rzodkiewką, kiełkami groszku i listkami buraka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem chrzanowy z białą kiełbasą

SKŁADNIKI :
*1,5 l wody
*0,5 kg białej kiełbasy
*200 g boczku
*1 cebula
*3 ząbki czosnku
*3-4 liście laurowe
*6 ziaren ziela angielskiego
*6 ziaren pieprzu ziarnistego
*3-4 duże ziemniaki
*200 g świeżego tartego chrzanu
*sól do smaku
*pieprz czarny świeżo mielony do smaku
*2-3 łyżki śmietany 36%
*szczypta gałki muszkatołowej
DO PODANIA
*1/2 szklanki oliwy
*kilka listków bazylii
*2 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:
1. W dość dużym garnku zagotuj wodę. Włóż do niej białą kiełbasę i boczek, cebulę pokrojoną w ćwiartki, zgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Gotuj ok. 30 min. Wyjmij cebulę, boczek i kiełbasę. Cały wywar przecedź przez sito.
2. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć, połącz z wywarem, dodaj cebulę z wywaru i zmiksuj na jednolity krem.
3. Świeży chrzan zetrzyj i przelej na sicie wrzątkiem. Dodaj do całości i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Dodaj śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem, używając blendera. Dodaj gałkę muszkatołową.
4. Oliwę zmiksuj z listkami bazylii i pietruszki oraz odrobiną drobno mielonego pieprzu – tak przygotowana nabierze zielonego koloru. Najlepiej, by odstała kilka godzin. Następnie przecedź ją przez gazę. Chrzanową zupę krem podawaj na talerzu z kilkoma plasterkami białej kiełbasy udekorowaną oliwą z pietruszką i bazylią.

Reklama

Ciasto á la jajka sadzone

SKŁADNIKI:
*3 jajka
*145 g ksylitolu/ drobnego cukru
*150 g świeżego szpinaku
*140 g oleju kokosowego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*250 g mąki pszennej tortowej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SERO WA:
*200 ml wody
*75 g przezroczystej galaretki
*400 ml śmietany 36%
*pół szklanki cukru pudru
DODATKO WO:
*480 g brzoskwini w syropie
*75 g przezroczystej galaretki

Wykonanie:
1. Do naczynia blendera włóż jajka, szpinak, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
2. Do masy dodaj przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Ciasto ponownie wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 min (do momentu suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciasto wystudź.
4. Do miski wlej 200 ml zagotowanej wody i wsyp jedną galaretkę. Rozpuszczoną w wodzie galaretkę delikatnie wystudź.
5. Połącz mascarpone z cukrem pudrem i śmietaną na gładką masę.
6. Stopniowo wlewaj do niej tężejącą galaretkę i delikatnie mieszaj, aby się połączyły.
7. Masę serową przelej na wystudzone ciasto szpinakowe, wyrównaj ją i ułóż na niej połówki brzoskwiń, środkiem do dołu. Gotowe ciasto schłódź w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
8. W tym czasie przygotuj drugą przeźroczystą galaretkę. Rozpuść ją w 800 ml gorącej wody, wystudź i letnią, jeszcze zanim stężeje, wylej na schłodzone ciasto.
9. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, do zupełnego stężenia galaretki. Podawaj pokrojone na kawałki, tak aby na każdym było „żółtko” z brzoskwini.

Podziel się:

Oceń:

2024-03-26 12:47

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Suplika do Maryi w Pompejach

Adobe Stock

Znasz Nowennę Pompejańską nazywaną „nowenną nie do odparcia”?

Więcej ...

Kielce: za symboliczną złotówkę można pozyskać rower na Rodzinną Majówkę Rowerową

2024-05-09 16:11

Adobe Stock

Wypożyczenie roweru miejskiego na 12 godzin za symboliczna złotówkę - to oferta dla tych, którzy zechcą wziąć udział w Rodzinnej Majówce Rowerowej, z bp. Marianem Florczykiem na czele peletonu, w sobotę 18 maja.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Abp Galbas: diecezja sosnowiecka jest do obsiania, a nie do...

Kościół

Abp Galbas: diecezja sosnowiecka jest do obsiania, a nie do...

Twórca pierwszej reguły

Święci i błogosławieni

Twórca pierwszej reguły

8 maja - wielkie pompejańskie święto

Kościół

8 maja - wielkie pompejańskie święto

Jezus jest obecny zawsze, gdy oglądamy Go pod postacią...

Wiara

Jezus jest obecny zawsze, gdy oglądamy Go pod postacią...

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Wiadomości

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2024 roku