Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Udka z kurczaka na sposoby

Adobe Stock

Można z nich szybko przygotować pyszne danie. Takie na co dzień i od święta. Wystarczy sięgnąć po ulubione dodatki i przyprawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Po prowansalsku

SKŁADNIKI :
*6 udek z kurczaka
*3 cebule
*3 ząbki czosnku
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*3 pomidory
*3 papryki kolorowe
*1,5 szklanki wytrawnego wina
*3 łyżki czarnych oliwek
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
2. Papryki oczyść z nasion, umyj i pokrój w paseczki.
3. Cebulę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
4. Udka umyj, osusz, obsmaż na oliwie, przełóż do dużego rondla.
5. Cebulę i czosnek zrumień na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka.
6. Dodaj je do mięsa, także zioła, sól, pieprz, wino. Duś 15 min.
7. Dorzuć pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i duś jeszcze 30 min. Pod koniec dodaj oliwki.
8. Podawaj z ryżem na sypko i sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze

SKŁADNIKI :
*4 udka z kurczaka
*1 cytryna
*3 łyżki płynnego miodu
*1 łyżka ostrej musztardy
*1 łyżka ostrego sosu sojowego
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij i połącz w misce ze skórką, miodem, musztardą, sosem sojowym i oliwą.
2. Udka umyj, osusz, włóż do miski, obtocz w miodowej zalewie i zostaw na 2 godz. w lodówce.
3. Wyjmij je, otrząśnij z zalewy i umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Piecz ok. 45 min. Po 20 min pieczenia naczynie wyjmij i posmaruj udka miodową mieszanką. Czynność tę powtórz dwa razy (po 30 i po 40 min.)
5. Podawaj z frytkami i dowolnymi surówkami.

Pieczone z jabłkami

SKŁADNIKI:
*6 udek z kurczaka
*2 winne, twarde jabłka
*1 łyżka masła klarowanego
*1/2 szklanki bulionu
Marynata:
*4 łyżki oleju,
*2 ząbki czosnku
*2 łyżki soku z cytryny
*1 łyżeczka suszonego rozmarynu
*1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
*sól
*pieprz

Wykonanie:
1. W miseczce wymieszaj składniki marynaty (czosnek przeciśnięty przez praskę).
2. Udka umyj, osusz, natrzyj marynatą. Wstaw na godzinę do lodówki.
3. Mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż je masłem i podlej bulionem. Piecz pod przykryciem ok. 1 godz w 180°C.
4. Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrój na cząstki i dodaj do mięsa po ok. 30 min pieczenia.
5. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by udka się przyrumieniły.

Reklama

W sosie śmietanowym

SKŁADNIKI:
*4 udka z kurczaka
*1 duża cebula
*300 g pieczarek
*1 szklanka bulionu
*400 g śmietany 18%
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*1 łyżeczka soli
*1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
1. Udka umyj, osusz. Odetnij górne części od pałek. Dopraw solą.
2. Na rozgrzanym oleju obsmaż kawałki kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
3. Na patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i przesmaż. Na przesmażonych warzywach ułóż kawałki kurczaka.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z bulionem (warzywnym lub drobiowym). Do mieszanki dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz. Zalej warzywa i mięso.
5. Duś całość pod przykryciem ok. 40 min na małym ogniu.
6. Podawaj z ryżem lub kaszą na gęsto.

Podziel się:

Oceń:

+3 0

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Indyk w galarecie z owocami

Niedziela Ogólnopolska 23/2016, str. 58

Graziako

Wyborny indyk w galarecie to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin np. na uroczyste przyjęcie lub elegancką kolację. Delikatny smak mięsa znakomicie podkreślają owoce

Więcej ...

Ks. Michał Olszewski pozostanie w areszcie

2024-04-30 20:33

Archiwum ks. Michała Olszewskiego SCJ

Sąd Okręgowy w Warszawie odrzucił zażalenie obrony na areszt tymczasowy wobec księdza Michała Olszewskiego.

Więcej ...

Bp Turzyński do Polonii i Polaków za granicą: Jesteście integralną częścią naszej Ojczyzny

2024-05-01 20:00

Adobe Stock, montaż: A. Wiśnicka

Pamiętamy o Was i chcemy Wam powiedzieć, że jesteście częścią integralną naszej wspaniałej Ojczyzny - napisał z okazji przypadającego 2 maja Dnia Polonii i Polaków za Granicą bp Piotr Turzyński. Delegat KEP ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej podziękował środowiskom polonijnym za pielęgnowanie kultury polskiej i przekazywanie jej młodemu pokoleniu.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

#PodcastUmajony (odcinek 1.): Bez przesady

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 1.): Bez przesady

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Wiara

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Św. Józef - Rzemieślnik

Kościół

Św. Józef - Rzemieślnik

Ks. Michał Olszewski pozostanie w areszcie

Kościół

Ks. Michał Olszewski pozostanie w areszcie

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Rodzina

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Święta Mama

Kościół

Święta Mama

Matka Boża Dobrej Rady

Wiara

Matka Boża Dobrej Rady

Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa...

Niedziela Sosnowiecka

Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa...

Rozważania na niedzielę: gasnący antychryst

Wiara

Rozważania na niedzielę: gasnący antychryst