Reklama

Porady

Imbir na topie

Roślina ta ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Młode kłącza są spożywane jako warzywo, starsze suszy się i używa jako przyprawę. Do celów kulinarnych wybiera się świeży imbir, suszony w proszku lub produkty z imbiru (imbir kandyzowany albo marynowany, ocet imbirowy, piwo imbirowe itp.).

W celach leczniczych zastosowanie ma głównie świeży korzeń imbiru, suszony imbir w proszku i olejek imbirowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Świeży korzeń imbiru stosuje się dla poprawy trawienia, w procesie odchudzania, normalizacji stolca, oczyszczenia i leczenia wątroby.

Reklama

Jako środek przeciwzapalny, do leczenia stawów, reumatyzmu, chorób układu krążenia używa się suszonego mielonego imbiru.

Do kąpieli, jako produkt kosmetyczny, do aromatyzowania powietrza najczęściej stosuje się olejek imbirowy – w niektórych przypadkach można go zastąpić świeżym korzeniem imbiru.

Imbir suszony w kawałkach jest ostrzejszy niż świeży, dlatego zaleca się namoczyć go przed użyciem. Suszony imbir w proszku ma zupełnie inny smak i aromat.

Kupując imbir w proszku i produkty z imbiru, zawsze trzeba zwrócić uwagę na datę ważności.

Podziel się:

Oceń:

+2 0
2020-12-28 16:10

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Imbir dobry nie tylko zimą

Niedziela Ogólnopolska 6/2024, str. 62

Adobe Stock

Imbir wywodzi się z obszarów Azji. Jest uprawiany w Afryce, Indiach oraz innych tropikalnych regionach świata. Niestety, nasz klimat nie sprzyja uprawie imbiru w glebie. Możliwa jest jednak jego uprawa w doniczce. Obok imbiru świeżego, dostępnego w sklepach, w Polsce można kupić imbir w proszku lub w postaci tabletek, kapsułek, syropu, soku czy nalewek.

Więcej ...

Tajemnica Wielkiego Czwartku wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy

Karol Porwich/Niedziela

Święte Triduum – dni, których nie można przegapić. Dni, które trzeba nasączyć modlitwą i trwaniem przy Jezusie.

Więcej ...

W TVP1 premiera filmu dokumentalnego „Wojtyłowie. Drogi do świętości”

2024-03-29 11:11

TVP

„Wojtyłowie. Drogi do świętości” to dokument opowiadający historię rodziny, z której wywodzi się Karol Wojtyła. Prezentując sylwetki członków rodziny Wojtyłów film ukazuje, jak ważna jest rodzina. W dokumencie autorstwa Piotra Kota i Mileny Kindziuk wystąpili m.in. kard. Stanisław Dziwisz, Ewa Czaicka, Jan Wojtyła. Premiera - 30 marca o 10:35 w TVP1.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Przerażające dane: 1937 osób między 15. a 17. rokiem...

Wiadomości

Przerażające dane: 1937 osób między 15. a 17. rokiem...

Nowenna do Miłosierdzia Bożego

Wiara

Nowenna do Miłosierdzia Bożego

Dziś Wielki Czwartek – początek Triduum Paschalnego

Kościół

Dziś Wielki Czwartek – początek Triduum Paschalnego

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Bratanek Józefa Ulmy o wujku: miał głęboką wiarę,...

Kościół

Bratanek Józefa Ulmy o wujku: miał głęboką wiarę,...

Jak przeżywać Wielki Tydzień?

Wiara

Jak przeżywać Wielki Tydzień?

Abp Galbas: Mówienie, że diecezja sosnowiecka jest...

Kościół

Abp Galbas: Mówienie, że diecezja sosnowiecka jest...

Świadectwo Abby Johnson: to, że zobaczyłam aborcję na...

Wiara

Świadectwo Abby Johnson: to, że zobaczyłam aborcję na...

Komisja Liturgiczna: apel do kapłanów o wygłaszanie...

Kościół

Komisja Liturgiczna: apel do kapłanów o wygłaszanie...