1 kg buraków
pęczek włoszczyzny
2 łyżki masła
5-10 dag suszonych grzybów
2-3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól
cukier
pieprz
cytryna
Wykonanie
Buraki obrać, pokroić w plastry, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, pozostawić na kilka godzin, następnie zagotować. Grzyby zalać zimną wodą, zostawić na kilka godzin, następnie zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Z włoszczyzny ugotować wywar z dodatkiem masła, liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. Przecedzając przez sito, zlać trzy wywary do garnka, przyprawić sokiem z cytryny i zagotować. Podawać w czarkach lub głębokich filiżankach.
Franciszek podczas Mszy Krzyżma do kapłanów: musimy być wolni od surowości i oskarżeń, od egoizmu i ambicji!
2024-03-28 10:38
tłum. o. Stanisław Tasiemski OP/KAI
PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI
Do postrzegania życia i powołania w perspektywie całej przeszłości i przyszłości oraz odkrycia na nowo potrzeby adoracji i bezinteresownej, spokojnej i przedłużonej modlitwy serca - zachęcił Franciszek w Wielki Czwartek podczas Mszy Krzyżma w watykańskiej Bazylice św. Piotra. Papież wskazał na potrzebę skruchy, która jest nie tyle owocem naszej sprawności, lecz łaską i jako taka musi być wyproszona na modlitwie.
Abp Gądecki do kapłanów: bądźmy otwarci na wszystkich
2024-03-28 20:06
ms/KAI
Episkopat News
Abp Stanisław Gądecki
Mamy za zadanie uosabiać otwartość na wszystkich, coś, czego współczesne społeczeństwo nie jest w stanie pojąć. Otwartość ta wzywa nas wszystkich do zapomnienia o dzieleniu ludzi na tych, których aprobujemy, i na tych, których stawiamy poza nawiasem. Świętość Kościoła przejawia się poprzez przygarnięcie grzeszników, a nie poprzez ich odrzucenie. Daje to także nam, wyświęconym sługom Kościoła, wizję kapłaństwa pozbawioną elitarności klerykalizmu, wizję, która pozwala utożsamić się z innymi w ich bardziej i mniej udanych przedsięwzięciach - mówił podczas Mszy Krzyżma w Wielki Czwartek abp Stanisław Gądecki.