W okresie Wielkiego Postu proponujemy sięgnięcie po produkty i dania, które w ciągu roku rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo mają o wiele więcej wartości odżywczych niż inne produkty. Wykorzystana w kotletach kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawiera dużo białka bogatego w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Ma sporo kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu, potasu, fosforu.
Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić. Podobnie pokroić cebulę, zrumienić razem na oliwie, wystudzić. Ser i kaszę zemleć. Do masy wbić jajka, dodać pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, wymieszać. Z masy uformować owalne kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Forszmak to pyszna, rozgrzewająca, jednogarnkowa potrawa, dość pikantna i wyrazista. Danie przypomina w smaku i konsystencji sycący gulasz. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa
Historia Anny jest dowodem na to, że Bóg może człowieka wyciągnąć z każdej trudnej życiowej sytuacji i dać mu spełnione, szczęśliwe życie. Trzeba tylko się nawrócić.
Jasna Góra: zaproszenie na uroczystość Królowej Polski
2024-04-29 12:48
BP @JasnaGóraNews/KAI
Karol Porwich/Niedziela
Na Maryję jako tę, która jest doskonale wolną, bo doskonale kochającą, wolną od grzechu wskazuje o. Samuel Pacholski. Przeor Jasnej Góry zaprasza na uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski 3 maja. Podkreśla, że Jasna Góra jest miejscem, które rodzi nas do wiary, daje nadzieję, uczy miłości, a o tym świadczą ścieżki wydeptane przez miliony pielgrzymów. Zachęca, by pozwolić się wprowadzać Maryi w przestrzeń, w której uczymy się ufać Bogu i „wierzymy, że w oparciu o tę ufność nie ma dla nas śmiertelnych zagrożeń, śmiertelnych zagrożeń dla naszej wolności”.