Ostatki, zapusty – tak nazywa się ostatnie dni karnawału od tłustego czwartku do wtorku przed Środą Popielcową, zwanego w Polsce „śledzikiem”. To już ostatni dzień zabaw przed nadchodzącym Wielkim Postem. Zwyczajowo w tym dniu podaje się na przekąskę śledzika, aby przypomnieć o zbliżającym się okresie wstrzemięźliwości.
Grzyby zalać szklanką wody i zostawić na noc – rano ugotować w wodzie, w której się moczyły. Śledzie moczyć w wodzie – przez godzinę, jeśli są słone, jeśli nie, wystarczy 15 minut. Po wyjęciu z wody zalać wywarem z grzybów (żeby je zakryło) i zostawić na noc. Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. Kiedy zmięknie, dodać pokrojone grzyby wraz z wywarem i dusić razem przez chwilę. Po wystudzeniu układać warstwami.
Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego kulinarne programy w TV.
Bp Oder: Jan Paweł II powiedziałby dziś Polakom - "Trzymajcie się mocno Chrystusa!"
2024-04-27 20:22
Marcin Przeciszewski/KAI
Adam Bujak, Arturo Mari/Rok 2.Biały Kruk
- Jan Paweł II, gdyby żył i widział, co się dzieje dziś w Polsce, powiedziałby nam: "Trzymajcie się mocno Chrystusa!" - mówi w rozmowie z KAI bp Sławomir Oder, wcześniej postulator procesu beatyfikacyjnego i kanonizacyjnego Karola Wojtyły. Kapłan wyjaśnia, że współczesny Kościół i świat zawdzięcza papieżowi z Polski bardzo bogate dziedzictwo, którego centralnym elementem jest personalistyczne rozumienie tajemnicy człowieka, jego praw i niezbywalnej godności.