Każdego dnia marnujemy mnóstwo jedzenia: resztki z obiadu, kromki chleba, niewykorzystane produkty, z którymi nie wiadomo co zrobić. Jak temu zapobiec? Wystarczy znać alternatywne sposoby na wykorzystanie resztek jedzenia. Oto kilka z nich.
Nadmiar chleba i bułek można zamrozić w całości lub pokrojone w kromki, kostki. Małe kawałki należy rozmrozić w mikrofalówce lub na patelni. Cały chleb, po owinięciu w czysty, wilgotny płócienny ręcznik – rozmrozić w piekarniku rozgrzanym do temp. 100°C. Jest wtedy chrupki i pachnie jak świeżo upieczony.
• Kromki suchego chleba bez ziaren mogą być składnikiem zapiekanki.
• Suche pieczywo po pokrojeniu w kostkę możemy wykorzystać jako dodatek do knedli i kotletów mielonych, a po upieczeniu – do zup i sałatek (jako grzanki, z przyprawami i ziołami).
• Resztki jasnego pieczywa po zmieleniu można zużyć do zagęszczania sosów i zup.
• Suche pieczywo możemy też zetrzeć na tarce i wykorzystać go do panierowania.
Świąteczne swetry – must have w szafie każdego miłośnika świąt!
2025-12-09 17:30
Artykuł sponsorowany
Materiał prasowy/pexels.com
Świąteczne swetry od lat są symbolem grudniowej atmosfery, ciepła rodzinnego domu i wszystkiego, co kojarzy się z wyjątkowym klimatem Bożego Narodzenia. To nie tylko zabawny dodatek, ale również element świątecznej tradycji noszony podczas spotkań rodzinnych, pracy, szkolnych wigilii czy domowych seansów filmowych. Ubrania z motywem Świąt łączą wygodę, humor i odrobinę nostalgii, przez co stały się obowiązkową częścią zimowej garderoby.