Wystarczy znać alternatywne sposoby na wykorzystanie resztek jedzenia. Oto kilka z nich.
KASZA i RYŻ, ugotowane
1. Resztki kaszy lub ryżu można wykorzystać jako składnik kotletów mięsnych, zapiekanki, zupy lub sałatki, farszu do zapiekanych pomidorów, papryki czy gołąbków.
2. Szybką potrawą „resztkową” jest zapiekany ryż przyprawiony na ostro (z jajkiem lub warzywami) albo na słodko (z owocami i śmietaną).
Reklama
3. Zimne delikatne kasze (jaglaną, mannę) i ryż można zmielić z mlekiem lub śmietaną w blenderze na delikatną kremową masę i dodać do deseru.
4. Kasze i ryż po ugotowaniu nadają się do zamrożenia.
MAKARON, ugotowany
1. Pozostały po obiedzie ugotowany makaron można zamrozić, następnie ponownie wrzucić do wrzącej wody na 5 min i wykorzystać do zupy, gulaszu lub zapiekanki.
2. Resztki makaronu można podsmażyć krótko z cebulą i jajkiem, warzywami lub mięsem, szynką albo serem.