Reklama

Porady

Jak suszyć owoce i zioła?

Do suszenia znakomicie nadają się jabłka, śliwki, gruszki czy żurawina. Z łatwością można też uzyskać własne rodzynki, gdy poddamy suszeniu winogrona.

Owoce, które chcesz poddać suszeniu, powinny być dojrzałe i mieć kolor właściwy dla swojego gatunku. To ważne, zwłaszcza w przypadku owoców czarnego bzu, ponieważ te niedojrzałe zawierają duże ilości substancji szkodliwych, które w miarę dojrzewania znikają. Można suszyć owoce, które są lekko pomarszczone – świadczy to o tym, że są dojrzałe. Trzeba jednak odrzucić te, które mają rdzawe plamki i pleśń. Niektóre owoce lepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, np. jarzębinę, bo niska temperatura niszczy ich toksyczne związki. Najlepiej zbierać owoce do koszyka, aby nie zgniotły się pod własnym ciężarem.

Suszenie owoców

Owoce przeznaczone do ususzenia muszą być umyte i dokładnie osuszone, a następnie pokrojone na plastry o podobnej grubości. Jeśli mają pestki, przed suszeniem należy je wydrylować.

Jak długo suszyć owoce? W przypadku owoców twardych, takich jak jabłka i gruszki, czas ten wynosi od 5 do 12 godz.; wstępnie w temp. 70°C, następnie w ok. 50°C. Owoce miękkie – morele, śliwki zaleca się suszyć przez 10-18 godz., najpierw w temp. ok. 45°C, a później 60°C. Do suszenia owoców warto użyć suszarki spożywczej, ponieważ ma silny wiatrak i uregulowaną temperaturę suszenia. Można też rozłożyć owoce na papierze do pieczenia i suszyć w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Suszenie ziół

Reklama

Do suszenia wykorzystujemy świeże, a nie zwiędnięte zioła, np. natkę pietruszki, koperek czy kolendrę. Ususzone zachowują tyle samo smaku i aromatu, co ich świeże odpowiedniki. Zerwane zioła należy oddzielić od traw, chwastów i zniszczonych (np. zżółkniętych) części roślin. Nie powinniśmy też suszyć liści z oznakami chorób, zgnilizną czy pleśnią.

Rośliny trzeba oczyścić z pyłków i drobnych owadów. Jeśli są ubrudzone, np. błotem, można je lekko opłukać, a następnie osuszyć na ręczniku. Jednorazowo suszymy tylko jeden gatunek roślin, gdyż zapachy mogą się mieszać. Zioła należy suszyć w niskiej temperaturze – ok. 35°C przez zaledwie 2-3 godz.

2022-09-06 12:22

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Deser owocowy

Adobe.stock.pl

Więcej ...

Adwent. Czas oczekiwania

2022-11-27 08:19

Bożena Sztajner/Niedziela

Adwent to bogaty w symbolikę, czterotygodniowy okres przygotowania do Bożego Narodzenia oraz wzmożonego oczekiwania na koniec czasów i ostateczne przyjście Jezusa Chrystusa. Dziś w Kościele katolickim przypada początek Adwentu.

Więcej ...

Spotkania Jasnogórskie. Misterium trwania

2022-11-28 09:41

Adobe Stock

Spotkania Jasnogórskie. Misterium trwania – to tytuł zbliżającego się spotkania z okazji 640. rocznicy obecności ikony Matki Bożej na Jasnej Górze, które odbędzie się 29 listopada 2022 r. o godzinie 18:30 w Sali Papieskiej na Jasnej Górze.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Dwa paradoksy Adwentu

Rok liturgiczny

Dwa paradoksy Adwentu

Niech nas nauczy dróg swoich, byśmy kroczyli Jego...

Rok liturgiczny

Niech nas nauczy dróg swoich, byśmy kroczyli Jego...

Od 75 lat zwoje z Qumran przestały być tajemnicą

Historia

Od 75 lat zwoje z Qumran przestały być tajemnicą

Ewangelia na niedzielę: Do czego przygotowuje mnie Adwent?

Rok liturgiczny

Ewangelia na niedzielę: Do czego przygotowuje mnie Adwent?

Bachledówka: górale pożegnali ojca Stanisława Jarosza,...

Kościół

Bachledówka: górale pożegnali ojca Stanisława Jarosza,...

Nowy sługa Boży – br. Kalikst Kłoczko

Polska

Nowy sługa Boży – br. Kalikst Kłoczko

MŚ 2022 - skandynawskie media: szalony Szczęsny i łzy...

Sport

MŚ 2022 - skandynawskie media: szalony Szczęsny i łzy...

Zmarł Ojciec Stanisław Jarosz OSPPE

Kościół

Zmarł Ojciec Stanisław Jarosz OSPPE

Pogrzeb paulina o. Stanisława Jarosza odbędzie się 23...

Polska

Pogrzeb paulina o. Stanisława Jarosza odbędzie się 23...