Składniki: 1,5 l wody niegazowanej
3 cytryny
2 pomarańcze
1 łyżka syropu z agawy
kostki lodu
liście mięty
Przygotowanie Syrop z agawy rozpuść w ciepłej wodzie, mieszaj, aż się rozpuści i powstanie syrop cukrowy. Wymieszaj z zimną wodą. Wyciśnij sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy, dodaj do wody z cukrem, wymieszaj. Pozostałą cytrynę pokrój w półplasterki i dorzuć do wody. Dodaj liście mięty i kostki lodu.
Danie popularne w kuchni regionu częstochowskiego. Przepis pochodzi ze zbiorów członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Dąbrowie Zielonej, których pasją jest gotowanie.
Prymas Polski: gdy czynisz znak krzyża, głosisz miłość Boga
2024-05-05 16:06
bgk/KAI
flickr.com/episkopatnews
Abp Wojciech Polak
„Gdy z wiarą patrzysz na krzyż, gdy czynisz znak krzyża na sobie, gdy znakiem krzyża błogosławisz drugich, głosisz miłość Boga potężniejszą niż grzech, potężniejszą niż śmierć. Miłość, która zwycięża obojętność i nienawiść, która niesie przebaczenie i pojednanie, która przygarnia i jednoczy” - mówił w niedzielę w Pakości Prymas Polski abp Wojciech Polak.
Co zrobić z trudnymi emocjami? Czy Apostołowie byli wolni od agresji? I co właściwie ma do tego Maryja? Zapraszamy na siódmy odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o roli Matki Bożej w stawaniu się opanowanym człowiekiem.