Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cebula

Niedziela Ogólnopolska 43/2024, str. 62

Adobe.Stock

Jest jednym z najstarszych oraz najbardziej znanych warzyw na świecie. Uprawiana jest od blisko 5 tys. lat.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Najchętniej spożywana jest w krajach Europy Południowej, jednak i w Polsce ma ugruntowaną pozycję oraz korzystne warunki do uprawy. Nasz kraj jest jednym z głównych dostawców cebuli w Europie, a jej roczny eksport wynosi ok. 120 tys. t.

Cebula występuje w wielu odmianach, które różnią się od siebie wielkością, kolorem, a także stopniem ostrości. Może być spożywana zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Cebula składa się głównie z wody, a jej wartość energetyczna, pochodząca w większości z węglowodanów, wynosi 42 kcal/100 g. Cebula zawiera witaminy: C, B1, B2, B6 oraz niacynę. Poza tym można w niej znaleźć składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, mangan oraz sód. Sto gramów cebuli pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy.

Warzywo to zawiera liczne antyoksydanty, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne. Wyniki metaanalizy przeprowadzonej w 2023 r. dowodzą, że cebula, a zwłaszcza jej łupina, przeciwdziała otyłości. Konsumpcja łupiny znacznie obniżyła masę ciała, BMI, obwód talii, a także poziom trójglicerydów osób biorących udział w badaniu w porównaniu z osobami z grupy placebo. Przeprowadzane badania wykazały również obniżenie u uczestników poziomu cholesterolu oraz uregulowanie ciśnienia.

Reklama

Za charakterystyczny smak i zapach odpowiadają substancje siarkoorganiczne – dzięki nim cebuli przypisuje się również właściwości bakteriobójcze. Cebula może być regularnie spożywana przez osoby z cukrzycą. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 15. Badania wykazały, że spożycie 100 g cebuli dziennie skutecznie obniża poziom glukozy we krwi osób zmagających się z cukrzycą typu 2.

Warzywo to wykazuje ponadto silne właściwości przeciwnowotworowe. Potwierdzają to badania obserwacyjne, łączące wyższe spożycie tego warzywa korzeniowego z niższym ryzykiem niektórych typów nowotworów.

Do najczęstszych skutków ubocznych wynikających ze spożycia cebuli zalicza się: nieprzyjemny oddech, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak: wzdęcia, nadmierne gazy, refluks oraz odbijanie. W związku z powyższym regularnego spożycia cebuli nie zaleca się osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym, a także chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. U tych osób może to obniżać napięcie dolnego zwieracza przełyku, pobudzać wydzielanie soku żołądkowego oraz podrażniać ścianę przełyku. Spożycia cebuli powinny unikać również osoby z zespołem jelita drażliwego oraz przerostem bakteryjnym jelita cienkiego. Wynika to z występowania w niej składników z grupy FODMAP, które nasilają objawy jelitowe.

Cebula sprawdza się jako dodatek do różnych potraw: sałatek, zup, bulionów, jajecznicy, dań z ryżem i makaronem.

Podziel się:

Oceń:

2024-10-22 13:24

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Niedzielski: podstawową opiekę zdrowotną czekają poważne zmiany

PAP/Paweł Supernak

Podstawową opiekę zdrowotną czekają poważne zmiany – poinformował w poniedziałek minister zdrowia Adam Niedzielski. Minister zapowiedział m.in. zmianę sposobu finansowania programów profilaktycznych i poszerzenie zakresu badań diagnostycznych.

Więcej ...

Jak zapobiegać samobójstwom? – po debacie u arcybiskupa Galbasa

2025-10-04 15:31

Red

Kiedy przekroczyłam próg Domu Arcybiskupów Warszawskich, czułam, że to nie będzie spotkanie, które można „odbębnić” i wrócić do codzienności. Tytuł – „Nie pozwólmy znikać bez słowa” – brzmiał boleśnie, zwłaszcza w świetle statystyk, o których mówił później abp Adrian Galbas: prawie pięć tysięcy samobójstw w Polsce w ubiegłym roku. Prawie pięć tysięcy ludzkich dramatów. Prawie pięć tysięcy rodzin, w których rany nie zabliźnią się już nigdy. Liczba to przerażająca, ale jeszcze bardziej poruszająca jest cisza, która po nich zostaje. Cisza, w której brzmi echo ich samotności.

Więcej ...

Pierwsze dłuższe wystawienie na widok publiczny ciała św. Franciszka z Asyżu

2025-10-04 17:24
Św. Franciszek z Asyżu. Fragment obrazu przypisywanego Cimabue w dolnym kościele Bazyliki św. Franciszka w Asyżu. Druga połowa XIII wieku. Według tradycji jest to obraz najbardziej zbliżony do rzeczywistych rysów fizycznych Franciszka z Asyżu.

Vatican News

Św. Franciszek z Asyżu. Fragment obrazu przypisywanego Cimabue w dolnym kościele Bazyliki św. Franciszka w Asyżu. Druga połowa XIII wieku. Według tradycji jest to obraz najbardziej zbliżony do rzeczywistych rysów fizycznych Franciszka z Asyżu.

Jak poinformowało biuro prasowe franciszkańskiej wspólnoty w Asyżu, w ramach obchodów 800. rocznicy śmierci św. Franciszka, przypadającej w 2026 r., odbędzie się historyczne wydarzenie, na które zaproszeni są pielgrzymi z całego świata. Po raz pierwszy szczątki świętego będą widoczne dla wszystkich w dniach 22 lutego do 22 marca przyszłego roku. Będzie możliwość m. in. zwiedzania grupowego, w tym z polskim tłumaczeniem.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna za młodzież do św. Carlo Acutisa

Wiara

Nowenna za młodzież do św. Carlo Acutisa

Pierwsze dłuższe wystawienie na widok publiczny ciała...

Kościół

Pierwsze dłuższe wystawienie na widok publiczny ciała...

Stać się dzieckiem Boga to największa nagroda

Wiara

Stać się dzieckiem Boga to największa nagroda

Św. Franciszek - uczeń Chrystusowy

Święci i błogosławieni

Św. Franciszek - uczeń Chrystusowy

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Wiara

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Wiara

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Kościół

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

Święta i uroczystości

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel