Składniki (porcja dla czterech osób):
0,5 szklanki soczewicy
3 łyżki orzechów laskowych
1 pigwa (ok. 170 g)
2 łyżeczki miodu
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
po szczypcie soli morskiej i mielonego pieprzu
4 garści roszponki
5 plastrów fety (100 g)
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pigwę przekroić na pół. Połówki owocu pociąć na cienkie półplasterki i posmarować miodem (1 łyżeczka). Na patelni rozpuścić masło, rozłożyć plastry pigwy i karmelizować do uzyskania złocistego koloru. Oliwę, ocet, resztę miodu, sól i pieprz wymieszać, by powstał sos. Roszponkę umyć, rozłożyć do miseczek, wsypać soczewicę, ułożyć pigwę, posypać orzechami i fetą, polać sosem.
Wartość energetyczna: 331 kcal, białko: 12 g, tłuszcz: 16 g, węglowodany: 33 g
Końcowe wartości odżywcze podane są dla jednej porcji.
Pomóż w rozwoju naszego portalu