Naturalnie występuje prawie w całej Europie, w Azji Mniejszej i północnej Afryce. W Polsce właśnie ta odmiana róży jest najpopularniejszym oraz najbardziej znanym gatunkiem. Spotkać ją można w zaroślach, na obrzeżach lasów, zrębach leśnych, miedzach oraz przy drogach.
Dzika róża jest krzewem ciernistym, którego wysokość nie przekracza 3 m. Roślina kwitnie w czerwcu, a jej owoce charakteryzują się wrzecionowatym kształtem i średnicą ok. 1,5 cm, są barwy pomarańczowej lub pomarańczowoczerwonej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Właściwości
Dzika róża w niemal 60% składa się z wody. Szklanka owoców (127 g) zawiera 206 kcal. Zarówno surowe owoce, jak i otrzymywany z nich sok są doskonałym źródłem witaminy C. Szklanka owoców dostarcza 514 mg tej witaminy, co stanowi aż 676% dobowego zapotrzebowania. Spożycie owoców dzikiej róży wzmacnia układ odpornościowy oraz naczynia krwionośne, zapobiega szkorbutowi. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, przez co zapobiega anemii. Owoce dzikiej róży są również źródłem: magnezu, fosforu, potasu, wapnia oraz żelaza, miedzi, manganu i cynku.
Owoce dzikiej róży zawierają kwasy fenolowe. Największą uwagę zwraca się na kwas elagowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Kwasy te wpływają na redukcję peroksydacji lipidów, ochraniając DNA i ekspresję genów, a także likwidują wolne rodniki. Składniki owoców dzikiej róży działają moczopędnie i oczyszczają układ wydalniczy. Badania wykazują, że owoce te są zalecane również w leczeniu osteoporozy. Z nasion dzikiej róży wytłacza się olej, który jest bogactwem prowitaminy A. Witamina ta wpływa na obniżenie złego cholesterolu, a tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy oraz chorób serca. Wpływa też korzystnie na wzrok.Wyciąg z nasion dzikiej róży stosuje się także w czasie biegunek, w chorobie wrzodowej, w nieżycie błony śluzowej przewodu pokarmowego, w oparzeniach, w niedokrwistości oraz zapaleniu wątroby.
Przeciwwskazania
Jak dotąd nie odnotowano skutków ubocznych spożywania owoców dzikiej róży. Z uwagi jednak na wysoką zawartość witaminy C szczególną uwagę powinny na nie zwrócić osoby z: nawracającymi kamieniami nerkowymi (może zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych szczawianowych), z hemochromatozą, anemią sierpowatą i talasemią (witamina C zwiększa wchłanianie żelaza i może zaostrzać przebieg chorób), z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (nadmiar witaminy C może doprowadzić do rozpadu krwinek czerwonych). Z owoców dzikiej róży sporządza się najczęściej dżemy, soki, syropy, a nawet herbaty. Znajdują one zastosowanie również w kosmetyce.