20 dag migdałów
5 dag rodzynek
1 litr mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
pół szklanki ryżu
cukier cynamonowy
Wykonanie
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać i zemleć. Rodzynki opłukać i osączyć. Mleko z cukrem zagotować, wsypać migdały i rodzynki i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na końcu dodać masło, przyprawić solą do smaku. Tuż przed podaniem można zaprawić surowym żółtkiem. Zupę podawać z ryżem ugotowanym na sypko i posypać cukrem cynamonowym.
Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa sosnowieckiego przez bp. Artura Ważnego
2024-04-25 15:40
diecezja.sosnowiec.pl/ks. Przemysław Lech
diecezja.sosnowiec.pl/ks. Przemysław Lech, ks. Paweł Sproncel
- Pokój wam wszystkim, którzy trwacie w Chrystusie – słowami z 1 Listu św. Piotra Apostoła bp Artur Ważny pozdrowił wszystkich zebranych na auli w Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu. W spotkaniu, które odbyło się przed południem 25 kwietnia br. wziął udział abp Adrian Galbas SAC, administrator apostolski diecezji sosnowieckiej oraz pracownicy instytucji diecezjalnych, m.in.: kurii, sądu biskupiego, archiwum, Caritasu i mediów diecezjalnych.
Szkocja: biskupi apelują o niedopuszczenie do legalizacji eutanazji
2024-04-26 13:15
st/KAI
Adobe Stock
W liście pasterskim skierowanym do wszystkich katolików, biskupi Szkocji proszą ich o wezwanie swoich deputowanych do odrzucenia niedawno opublikowanych propozycji legalizacji tzw. „wspomaganego samobójstwa”. List zostanie odczytany we wszystkich 460 katolickich parafiach w Szkocji, podczas Mszy Świętych 27 i 28 kwietnia b.r.